Ovaören Hakında Yazılar

2.08.2012

Kasabanın ne zaman ve kimler tarafından kurulduğuna dair elde kesin belgeler bulunmamaktadır. Çeşitli medeniyetler tarafından yerleşim yeri olarak seçilmiş en etkileyici bölgelerden biri olan Ovaören yaşamış ve yaşayan insan toplulukları doğa ve tarihle tamamen bütünleşmiş, toplumun hayat tarzı rüzgarın, havanın, doğal çevrenin verdiği tüm sıkıntılara karşın tarih boyunca devam etmiştir. Kasabada yapılan araştırmalar geçmişteki Anadolu uygarlıklarının, tarih öncesi çağlarda başlayarak Osmanlı İmparatorluğu’nun sonuna kadar geçen zaman süresindeki, özelliklerini ortaya koymaktadır .

Türklerdin egemenliğinden sonra Türk-İslam kültürü yayılmaya başlamıştır Yerleşik hayata geçişten itibaren kasaba merkezinde karşımıza çıkan ilk büyük medeniyet Hititlerdir. Milattan önce 1200 yıllarında Hititlerin bir kolu olan Tabal Krallığı’nın tekrar canlandığı ve bölgeyi tekrar ele geçirdiği görülmektedir.Tabal Krallığı yaklaşık 24 beylikten oluşan bir devlettir. Topada, ve Ovaören hiyeroglif kaya yazıtları bunu göstermektedir. Hititlerin çöküşünden sonra bölgede hakim olan Frigler,ziraat ve sanatla meşgul barışçı bir topluluktur Kasaba sınırları içerisindeki filik denilen yerdeki yer altı yerleşimi bunu doğrulamaktadır.
Kasabamızın tarihi ve arkeolojik zenginliğini tamamlayan Hititler,Selçuklular,Bizanslılar,
Romalılar döneminden kalma tarihi eserler vardır. Ovaören kasabası tarih öncesi çağlardan beri çeşitli medeniyetlerin yerleşim yeri olmuştur. Hititlerden kalma yeraltı şehri, Selçuklulardan kalma camisi, Bizanslılardan kalma kiliseleri yeraltı yerleşimleri ve höyükleri ile insanda hayranlık ve şaşkınlık uyandıracak tarihi bir dokuya sahiptir. Detaylı bir inceleme ve tarihi yapıların tanıtımı yapıldığında bu bölge de Göreme, Avanos,Zelve, Çavuşin, Ürgüp gibi ilgi çeken bir yer olacaktır. Ovaören kasabası ve Gökçetoprak köyünde yer alan yeraltı şehirleri bu bölgede yaşayan insanların önceleri çeşitli saldırılara maruz kaldığı ve Hıristiyanlığın özgürce yayılamadığı, halkın ibadetini özgürce yapamadığı çağlarda bölge halkı baskılardan kurtulmak için Bölge halkı tarlalarda elde ettiği buğdayı ve bağda ürettiği üzümü aynı yerde saklıyor, hayvanını da bu yeraltına indirebiliyordu.Yerin derinliklerine doğru kat kat inen bu yer altı şehirleri temizlenmeyi ve ışıklandırılmayı beklemektedir. Hıristiyanlığın ilk yılları puta tapan Roma Devleti’nin ağır baskıları altında geçmiş,bu da Hıristiyanları büyük şehirlerden kayalık gizli alanlara kaçmaya yöneltmiştir. Bizans döneminde uzun süredir devam eden mezhep çatışmaları iyice artmış, İmparator III. Leon’nun ikonları yasaklamasıyla ikonoklasm dönemi başlamıştır.

Önce Hıristiyanlara baskı yapan Sasanilerin ve din büyüklerinin tasvirine karşı olan Arapların saldırı nedeniyle ikona yanlısı keşişler Göreme , Avanos, Ürgüp çevresindeki kayalık kuytu bölgelere sığınmışlar.Bu dönemde İmparatoriçe Thedore’nun ikonları serbest bırakmasıyla taşlardan oyulmuş yerlere sığınanların sayısı artmıştır. Ovaören kasabasındaki Kemer, filik ve diğer yeraltı yerleşimlerde Hıristiyanlığın ilk yılları ile ikonların serbest bırakıldığı dönemde Hıristiyanların yaşadığı bilinmektedir. Osmanlılar döneminde güzel anlamına gelen Göstesin adı yakın bir tarihte Ovaören olarak değiştirilir.1071 Malazgirt Savaşı’nda, Türkler büyük zafer kazanınca Anadolu’nun kapıları Horasan’dan gelen akıncılara açılmıştır.Alparslan’ın komutanı Afşin Bey’de Anadolu’nun şehir ve kasabalarını Türk egemenliğine katmıştır.Türk boyları Kapadokya’ya dağılıp köy ve kasabalar kurdular.

Yöreye yerleşen Türkler Hıristiyan halkla yan yana yaşadılar. Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılmasından sonra bölgeye Karamanoğulları ve Dulkadiroğulları egemen oldular.Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferine giderken Dulkadiroğulları Beyliği’ni ortadan kaldırdılar.Böylece Ovaören kasabası Osmanlı Devleti’ne katılmış oldu.

1924 yılına kadar kasabada yaşayan Rumların sayısı bilinmemektedir. 1881-1882 tarihleri arasında yapılan Osmanlı nüfus sayımına göre Gülşehir’de Müslümanlardan sonra en kalabalık dini ve etnik grup Ortodoks Rumlardır. Bu nüfus sayımına göre Gülşehir nüfusunun dinlere göre dağılımı şöylerdir.
1-Müslüman : 11.029
2-Rum : 3.934
3-Ermeni : 20
Toplam : 1 4.948

1924 Türk –Yunan mübadelesi sırasında bölgedeki Rumlar buraları terk etmişler ve böylece kasabadaki Hıristiyanlık tarihi de sona ermiştir. Nitekim kasabada tarih öncesi devirlerde yaşayan kavimlerin tarihleri de geniş ölçüde yapılacak arkeolojik kazılar neticesinde meydana çıkarılan sanat eserlerinin incelenmesiyle ortaya çıkacaktır.Kasaba Kapadokya yöresinin geçmişteki kültürüne uygun tarım ve köy hayatını yansıtan yerleşim olması nedeniyle ziyaretçilerin ilgisini çekecek niteliktedir.

Ovaören yalnız Türkiye’nin değil dünyânın sayılı turizm merkezlerinden biri olabilecek özelliklere sâhiptir. Büyüleyici havası insanın nefesini kesecek güzelliği ile nadir rastlanan bir yer” diyebiliriz. 1996 yılından beri belediye örgütü bulunan Ovaören kasabası 3 mahalleden oluşur.
1-Gazi Mahallesi
2-Cumhuriyet Mahallesi
3-Fevzi Çakmak Mahallesi

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by  MyPagerank.NetYahoo bot last visit powered by MyPagerank.NetMsn bot last visit powered by MyPagerank.Net