Tabal Krallığı'nın Ana Merkezlerinden Biri Bulundu

5.31.2014

Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Ovaören beldesi sınırları içerisinde kalan Ovaören arkeolojik yerleşim alanı içerisinde, Yassıhöyük kazısı sırasında Tabal Krallığının ana merkezlerinden birisi ortaya çıkarıldı.

Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Ovaören beldesi sınırları içerisinde kalan Ovaören arkeolojik yerleşim alanı içerisinde, Yassıhöyük kazısı sırasında Tabal Krallığının ana merkezlerinden birisi ortaya çıkarıldı.

Gülşehir'e bağlı Ovaören beldesi sınırları içerisinde kalan Ovaören arkeolojik yerleşim alanı içerisindeki Yassıhöyük kazısının çalışmalarını incelemek üzere düzenlenen geziye Vali Abdurrahman Savaş ve eşi Hafize Savaş, Gülşehir Kaymakamı Mesut Yakuta, Nevşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Yücel Menekşe, Müze Müdür Vekili Mevlüt Coşkun ve yetkililer katıldı. Bilimsel başkanlığını Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yücel Şenyurt'un yaptığı, 25 arkeolog ve öğrenci ile 30 işçiden oluşan bir ekiple yürütülen Ovaörenbeldesindeki Yassıhöyük kazısının bu yılki bölümünün 15 Ağustos'a kadar devam etmesi planlanıyor.

Yürütülen kazı çalışmaları ile ilgili bilgiler veren Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. S. Yücel Şenyurt, Ovaören beldesinin yaklaşık 2 kilometre güneydoğusunda yer alan Ovaören arkeolojik alanının zengin tarihi potansiyeli ile ön plana çıktığını dile getirdi. Bölgede 2007 yılından beri sürdürülen kazı çalışmaları ile Kalkolitik Çağ'da başlayıp (M.Ö.5500) Demir Çağı sonuna kadar (M.Ö. 330) kesintisiz şekilde devam eden bir yerleşimin varlığını saptadıklarını belirten Şenyurt, günümüzden 7500 yıl önceye kadar dayanan bu tarihsel zenginliğin, bölgenin jeopolitik konumundan kaynaklandığını belirtti.

Yüzeyden 4 metre derinliğe kadar indiklerini ve Hitit dönemi tabakalarına ulaştıklarını belirten Şenyüz şöyle konuştu: "Bu yıl en alt tabakalara kadar inmeyi planlıyoruz. Öyle inanıyorum ki elde edebileceğimiz yazılı belgeler, Ovaören Anadoluarkeolojisinin son 30 yıl içerisindeki en önemli kazı alanlarından birisi olacaktır. Kral Yolu ve İpek Yolu'nu, Anadolu'nun orta kesiminde birbirine bağlayan doğal bir güzergah üzerinde yer alan bölgede ayrıca Alayhan Kervansarayı, Suvasa Hiyeloglif Yazıtı, Zeus Kaya Anıtı, Geç Antik döneme ait Osiana yerleşmesi ve Ortaçağ'a ait Filiköreni gibi kültürel kalıntılar bulunuyor. Bölge Anadolu tarihi açısından vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Yassıhöyük'te 5 yıldan beri Demir Çağı tabakalarında yoğunlaştırılan kazı çalışmaları ile Tabal Krallığının ana merkezlerinden birisini ortaya çıkardık."

0 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by  MyPagerank.NetYahoo bot last visit powered by MyPagerank.NetMsn bot last visit powered by MyPagerank.Net